Laat jij een WordPress of een maatwerk website maken?
boog-zwart boog
John
John Wallbrink

2 May 2024 in algemeen

av_timer

6 min. leestijd

Laat jij een WordPress of een maatwerk website maken?

Al jarenlang worden de meeste websites gemaakt door middel van WordPress templates. Het aantal neemt echter af. Misschien heb ik een vertekend beeld, omdat wij al vanaf het begin bewust hebben gekozen voor maatwerk, maar om mij heen hoor ik steeds meer ondernemers klagen over hun WordPress website. Ik merk dat ondernemers over willen stappen naar een maatwerkwebsite. Vandaar dat ik hun bezwaren maar eens op een rijtje gezet heb en ben gaan vergelijken met maatwerk. 

Vrijheid in vormgeving

Een verschil dat je al direct tegenkomt zodra je een nieuwe website gaat ontwerpen zijn de beperkingen bij WordPress templates. Je kan met vormgeving niet uit je dak gaan, je loopt tegen allerlei drempels aan zodra iets anders wilt dan de gekozen template te bieden heeft. Hierdoor komt er toch weer maatwerk bij. Er moeten vaak problemen opgelost worden en andere oplossingen gevonden worden om toch in de buurt van de gewenste vormgeving te komen. Dit brengt extra kosten met zich mee en het resultaat is vaak niet optimaal. Een maatwerkwebsite komt doorgaans veel professioneler over. Uiteraard is dit afhankelijk van de kwaliteiten van de ontwerpers en bouwers.

De werking van je website na een update

Een belangrijk verschil dat zich aandient als je website af is, zijn de updates. Ten eerste de updates van WordPress zelf, ten tweede van de geïnstalleerde plugins. Updates worden wereldwijd verzonnen en doorgevoerd. Na elke update moet je (laten) controleren of je template nog goed werkt. Of je plugins nog goed werken. Onlangs heeft WordPress een update van versie 4 naar 5 gedaan. Dit was een grote omschakeling, waarbij het plaatsen van content totaal anders moest dan voorheen. Het maken van blogs was opeens erg lastig en het koste veel meer tijd dan voor de update om de pagina’s goed ingedeeld te krijgen.
Updates van maatwerkwebsites vinden veel kleinschaliger plaats. Vervolgens worden alle websites gecontroleerd. Hierdoor ben je er verzekerd van dat je website altijd optimaal werkt en als er toch problemen ontstaan dat deze snel opgelost worden.

Haal conversie uit je website

WordPress lijkt een voordelige keus, maar uiteindelijk heb je niet de vrijheid die je zou willen. Een ander nadeel is dat je kans loopt dat je geen aansluiting kan maken op andere systemen, zoals CRM of een nieuwsbrievensysteem. Hierdoor loop je mogelijkheden mis om conversie uit je website te halen. Om de investering die nodig is om een professionele website te laten maken terug te verdienen. En dat is in mijn ogen toch een belangrijk punt bij het ondernemen.

Een hacker-gevoelige website

Een algemeen bekend nadeel van WordPress is het feit dat deze websites vrij makkelijk te hacken zijn. Dat de gegevens die je verwerkt daardoor onveilig zijn. Met name de plugins van derden zijn gevoelig voor het hacken. Als deze niet goed ontwikkeld zijn, als ze geen optimale beveiliging hebben, dan zet je de deur in feite wagenwijd open. Bedenk maar eens wat de gevolgen kunnen zijn als je website gehacked wordt… Hoe veel je dat zou gaan kosten.

Belangrijk voor je SEO: Mobile First

Tot slot wordt een WordPress website eerst voor de PC ontwikkeld en daarna omgezet voor mobiele device. Voor een hoge ranking in de Google zoekresultaten is het echter belangrijk om je website eerst voor mobile device te ontwikkelen. Daarna zet je de website om, zodat deze er optimaal uitziet en ook goed draait op de PC. Mobile first design is een belangrijk punt waar Google de score op baseert, omdat Google steeds meer via mobiele apparaten geraadpleegd wordt.

Samenvattend:

Ga niet over één nacht ijs. Weeg de voors en tegens goed tegen elkaar af voordat je je keus maakt. Kijk daarbij vooruit, naar de kosten op de lange termijn, inclusief datgeen je website kan opleveren. Ga op zoek naar een goede bouwer. Eén die bekend is met de nieuwste frameworks, met de laatste technieken en mobile first ontwikkeld. Een bouwer die gebruik maakt van Adobe XD. Ga op zoek naar een partner die zowel sterk is in de technische kant van het verhaal, als die met je meedenkt om uiteindelijk de diepte investering die je doet weer terug te verdienen, zodat je website leads oplevert. Die je doel voor ogen houdt en daarnaartoe werkt. Die jou helpt om je strategie te bepalen. Die een marketingachtergrond heeft. Die actuele SEO kennis heeft. Kortom die de kennis, contacten en kwaliteiten heeft.
Ga niet op zoek naar een uitvoerende partij, maar naar een partij die met je meedenkt.

Wil je meer weten over maatwerkwebsites? Neem dan contact met ons op.

© COPYRIGHT 2024 WALLBRINK CROSSMEDIA
ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN | ALGEMENE VOORWAARDEN