Video marketing hoe werkt dat?
boog-zwart boog
John
John Wallbrink

2 September 2024 in SEO

av_timer

23 min. leestijd

Video marketing

Video marketing vergroot je kansen

Video marketing is op weg naar de top binnen het gebied van online marketing. Maar wat is online video marketing en welke kansen kan ‘the power of video’ jou bieden? 

Zodra je helder hebt op welke zoekwoorden je wilt optimaliseren, is het belangrijk om te bedenken waar je de video gaat plaatsen. Zet je het op een populaire site zoals YouTube, of kies je ervoor om het bestand te hosten op je eigen site? Een tussenoplossing is om het bestand op een speciale hostingdienst als Wistia onder te brengen. Deze dienst geeft je de volledige controle over hoe je de video op jouw site weergeeft, zonder het zelf te hosten. Alle methoden hebben voor- en nadelen.

Als je een keus hebt gemaakt, dan is het tijd om aan de slag te gaan met het optimalisatie proces. Bij gebruik van een videosite als YouTube of Vimeo, optimaliseer je de video voor twee soorten zoekmachines: de algemene zoekmachines zoals Google en de interne zoekmachines van deze videosites.

Video SEO en metadata

Het verschil met zoekmachine optimalisatie van een website, is dat een zoekmachine (nog) niet kan analyseren wat er op het bewegende beeld te zien is. De zoekmachine kan de inhoud dus lastig beoordelen op relevantie, in tegenstelling tot de tekst op een webpagina. Vanwege dit verschil is metadata extra belangrijk voor video SEO.

Met goede metadata geef je de juiste informatie mee aan zoekmachines om de inhoud van de video enigszins te kunnen analyseren. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat jouw video’s closed caption ondertiteling meekrijgen als dat mogelijk is. Closed caption ondertiteling is meer omschrijvend dan gewone ondertiteling waar de dialogen letterlijk weergegeven worden. Ondertiteling maakt het niet alleen toegankelijker voor mensen die doof zijn, maar ook voor Google, Yahoo en Bing. De inhoud kan hierdoor makkelijk beoordeeld worden.

Er zijn diverse locaties waar zoekwoorden geplaatst kunnen worden zoals:

  • In de bestandsnaam
  • In de titel
  • In de beschrijving
  • In de ondertiteling
  • En in eventuele ‘tags’

Een vuistregel hiervoor is om de belangrijkste zoekwoorden op elke plek een keer te gebruiken. Wees echter voorzichtig: als je het zoekwoord te vaak gebruikt, zal de zoekmachine je hiervoor bestraffen met een lagere positie. Om deze reden is het ook goed om je zoekwoorden onderzoek klaar te hebben, voordat de videoproductie van start gaat. Zo kun je je belangrijkste zoekwoord afwisselen met iets minder goed scorende, aanverwante zoekwoorden. Zo lang de kwaliteit en leesbaarheid van de tekst optimaal blijft, kun je hiermee spelen.

Het belang van populariteit voor video SEO

Zeker als je een film op YouTube zet, is populariteit heel belangrijk voor de positie in de zoekresultaten. Populariteit weegt meer mee bij video SEO dan bij website SEO. Op veel videosites kun je namelijk zowel een positieve als negatieve beoordeling aan een video geven. Dat is met websites wel anders. Via social media kun je een pagina alleen ‘liken’ of ‘plussen’. Deze populariteit van video’s maakt de beoordeling bruikbaarder voor bijvoorbeeld Google. De sleutel van succes is daarom niet alleen de optimalisatie, maar ook de mate van populariteit. Biedt jouw publiek daarom iets wat het waard is om bekijken.

Trends op het gebied van Video SEO voor 2020

Mobile First

Net als bij het bouwen van websites geldt: mobile first! Het overgrote deel van de video’s wordt op de telefoon bekeken. De telefoon wordt doorgaans in verticale stand vastgehouden en veel mensen hebben de rotatievergrendeling aan staan. Dit is belangrijke informatie voor het maken van een video. Waar voorheen de meeste video’s horizontaal weergegeven worden, moeten er nu verticale en vierkante video’s gemaakt worden. Video’s die hun boodschap ook op een klein telefoonscherm goed overbrengen.

Zoekfunctie in een video

Een andere belangrijke trend is de mogelijkheid om te zoeken in een video. Om direct naar een bepaald gedeelte in de video te gaan als antwoord op je zoekopdracht. Net zoals je op een website direct bij een bepaalde alinea uitkomt als antwoord op je vraag, zo kan dat ook bij video’s. Via plug-ins is deze zoekfunctie beperkt beschikbaar op Youtube en de ontwikkelingen gaan rap verder. De ontwikkeling van de techniek voor spraakherkenning gaat hierin een grote rol spelen.

Video voor e-learning

E-learning kan niet meer zonder video’s. Lappen tekst maken trainingen oninteressant. Leren moet kort en snel. Dit geldt zowel voor complete online-opleidingen als voor korte handleidingen. Omschrijf maar eens een handeling, bijvoorbeeld het vervangen van je autoband. Dan begrijp je meteen dat een goed gemaakte korte video veel effectiever is. E-learning wordt heel breed toegepast: van producttrainingen tot protocollen voor nieuwe medewerkers.

Een-op-een video

Een andere trend op het gebied van video’s zijn de persoonlijke een-op-een video’s. Deze zakelijke video’s worden voor één persoon gemaakt. Denk daarbij aan bedankvideo’s naar klanten. Een eenvoudige persoonlijke boodschap die vaak met de smartphone gefilmd worden.

Virtuele presentaties en conferenties

Alles moet sneller. Conferenties en presentaties worden veel efficiënter als ze online plaatsvinden, waardoor de deelnemers niet hoeven te reizen. Door middel van virtuele conferenties kan een grote groep mensen op eigen locatie actief deelnemen aan een overleg of een presentatie bijwonen.

Virtual Reality 

Virtual Reality (VR) wordt inmiddels door veel marketeers ingezet als effectief verkoopmiddel. Kijk maar eens op beurzen, daar kan men het gebruik van producten ervaren door middel van VR. Door iets te ervaren, door daar eventjes écht te zijn, maakt het nóg meer indruk op je dan als je naar een verhaal luistert of een video bekijkt. Laat je klanten bijvoorbeeld maar eens ervaren hoe praktisch jouw machine werkt en hoe weinig handelingen er nodig zijn op het te bedienen. Laat hem virtueel de machine gebruiken. Wat er gebeurt als de machine in werking gesteld wordt en wat het effect is van bepaalde aanpassingen.

Vergroot je kansen met videomarketing

Videomarketing is op weg naar de top binnen het gebied van online marketing. Maar wat is online videomarketing en welke kansen kan ‘the power of video’ jou bieden? Videomarketing is een van dé manieren om je klanten aan te spreken en je product te onderscheiden. Al sinds 2009 bedenkt en maakt Wallbrink Crossmedia videoproducties en door onze ervaringen kennen wij als geen ander de kracht van online videomarketing.

Video is entertainment en entertainment trekt mensen. Intrigerende verhalen, interessante mensen, een persoonlijke touch. Entertainment! Beelden zeggen meer dan 1000 woorden, en videomarketing kan dat waarmaken. Fantastische shots en pakkende beelden trekken niet alleen kijkers maar behouden ze ook. Wanneer iemand wordt meegenomen door content die echt interesseert gaat men automatisch een band aan. Dat is waarom videomarketing zo doeltreffend is.

Wat is videomarketing dan eigenlijk? Videomarketing is het inzetten van video voor de promotie van een merk, dienst of product. Het gaat hier wel om promotie in de allerbreedste zin van het woord, omdat het niet noodzakelijk gaat over het aanprijzen van een item maar om het activeren van de bezoeker en het scheppen van een band. Een kijk achter de schermen van je bedrijf of een persoonlijke videoblog is ook promotie voor je organisatie!

Video is essentieel voor een gedegen online marketing strategie

Binnen het gebied van online marketing is videomarketing op weg naar de top. De vraag is echter: “Wat is online videomarketing en welke kansen kan ‘the power of video’ jou bieden?” Videomarketing is een van dé manieren om je klanten aan te spreken en je product te onderscheiden. Al sinds 2009 bedenkt en maakt Wallbrink Crossmedia videoproducties. Door onze ervaringen kennen wij als geen ander de kracht van online videomarketing.

Video is entertainment en entertainment trekt mensen. Intrigerende verhalen, interessante mensen, een persoonlijke touch. Entertainment! Beelden zeggen meer dan 1000 woorden, en videomarketing kan dat waarmaken. Fantastische shots en pakkende beelden trekken niet alleen kijkers maar behouden ze ook. Wanneer iemand wordt meegenomen door content die hen écht interesseert, gaat men automatisch een band aan. Dat is waarom videomarketing zo doeltreffend is.

Wat is videomarketing dan eigenlijk? Videomarketing is het inzetten van video voor de promotie van een merk, dienst of product. Het gaat hier wel om promotie in de aller breedste zin van het woord. Het gaat niet over het aanprijzen van een item, maar om het activeren van de bezoeker en het scheppen van een band. Een kijkje achter de schermen van je bedrijf of een persoonlijke videoblog is een goede promotie voor je organisatie.

Waarom videomarketing dé uitkomst is

De combinatie van beeld, geluid en tekst versterken de boodschap. Dit is een van de redenen waarom videomarketing tegenwoordig de perfecte uitkomst is voor een online marketingstrategie. Video is onderscheidend tussen tekst en houdt de aandacht van de bezoeker beter vast. Als er eenmaal op play wordt gedrukt, zal een video veel eerder een blijvende indruk achter laten dan een stuk tekst. Dit is ook niet verwonderlijk, want mensen zijn enorm visueel ingesteld. Hierin ligt de kracht van videomarketing en dat is wat online videomarketing zo interessant maakt.

Videomarketing is doeltreffend

Video is persoonlijk en daardoor wordt het makkelijker om een emotie over te brengen. Een complexere boodschap kan veel gemakkelijker gebracht worden of beter gevisualiseerd worden. En beelden van uw product in beweging of het laten zien hoe het gebruikt wordt, maken het product tastbaarder. De combinatie van deze elementen in een entertainende video, zorgt ervoor dat jouw boodschap makkelijker en vaker gedeeld kan worden.

Daarnaast is het belangrijk om te beseffen wat de kracht van herhaling is bij online videomarketing. Bij videomarketing draait het niet simpelweg om één videoproductie. We realiseren een doordachte campagne die bestaat uit meerdere korte video’s met dezelfde look en feel. Dit verhoogt de herkenning van je organisatie. De doelgroep wordt bereikt door dezelfde boodschap op diverse platformen zoals YouTube, LinkedIn en Facebook te presenteren. Hierbij worden de video’s in lengte en impact afgestemd op het betreffende platform. Doordat de doelgroep het bericht vaker tegen komt blijven de boodschap en de merknaam beter hangen.

Er zijn verschillende soorten video’s namelijk:

  • Instructievideos
  • Uitlegvideos
  • Webinarvideos
  • Green Screen videos
  • Kerst videos
  • Uitnodiging videos


Wil jij je product of dienst uitleggen? Dan is een instructievideo een geweldig hulpmiddel. Instructievideo's maken je verhaal duidelijk en persoonlijk, en dat verkoopt.

Wat zijn de voordelen van een instructievideo?

Er zijn veel manieren waarop jij een eigen instructievideo kunt maken. Een instructievideo heeft verschillende voordelen. Het kan een mooie manier zijn om jouw expertise te bewijzen en nieuwe klanten binnen te halen. Het kan een handig hulpmiddel zijn om jouw klanten extra hulp te bieden. In een video kun je bijvoorbeeld makkelijk laten zien, hoe jouw cursisten bepaalde stappen uitvoeren. Daarnaast kan het ook gewoon een mooie manier zijn om anderen te helpen! Dit zijn nog enkele andere voordelen:

Een instructievideo is leuk om te make

Je hoeft het maar één keer te maken waarna je video’s oneindig vaak bekeken kunnen worden. Je kan een nieuwe groep mensen persoonlijk aanspreken, wat weer trafic naar je website oplevert. Daarbij kan het de start zijn van een complete cursus. Deze kun je weer aanbieden aan jouw doelgroep, waardoor je video’s direct rendement op kunnen leveren.

Wil je uitlegvideo’s laten maken?

 Bij Wallbrink Crossmedia leggen wij uit. Wij leggen veel uit. Eigenlijk alles wel: van veranderingen in beleid tot complete businessmodellen; van producten tot diensten en van interne processen tot ja, ehm.. je begrijpt het wel. Dat doen wij met uitlegvideo’s, oftewel super strakke video’s in een zakelijk jasje!  

En dan doen wij dit ook nog eens anders dan anders. Vaak zit een uitlegvideo boordevol gekkigheid; van papegaaien tot pratende sterren en van dansende muizen tot waanzinnge geluidseffecten. Wij vinden het belangrijk dat de uitlegvideo rendement oplevert en dat de kijker de boodschap begrijpt.

Een uitlegvideo laten maken is nooit het doel op zich, maar altijd een middel om een doel te bereiken. Vaak is dit doel eenvoudig: “uitleggen, informeren, enthousiasmeren, motiveren, inspireren of stimuleren”.   

Zakelijke uitlegvideo’s

 Zakelijke uitlegvideo’s helpen om complexe ideeën, business modellen, processen, producten en diensten te communiceren door middel van krachtig beeldmateriaal. Het is een effectieve manier om een grote groep mensen dezelfde boodschap mee te geven. Om ze tegelijk te informeren, bijvoorbeeld over nieuwe producten. Het houden van dure en tijdrovende bijeenkomsten wordt overbodig. Met goed ingerichte zakelijke video’s, kun je de doelgroep aansporen tot actie.

Interactieve webinars 

Een webinar is een vorm van one-to-many communicatie: dit houdt in dat een presentator vanuit één locatie een grote en gerichte groep kijkers online bereikt. Interactie tijdens een webinar, mits goed ingezet, is zeer krachtig. Vanwege de omvang van het aantal deelnemers zijn slimme tools om de interactie te kanaliseren essentieel. Zo biedt webinar software diverse interactieve mogelijkheden:

  • Stel een vraag
  • Chat
  • Poll
  • Survey
  • Toets
  • Call to Action
  • Twitter

De webinar markt groeit 

 ‘Less is more’. Dit geldt niet voor webinars. Tegen alle communicatietrends in, waarin alles steeds korter moet, neemt de gemiddelde kijktijd bij webinars jaarlijks toe naar gemiddeld 57 minuten! Ook de markt voor webinars maakt flinke stappen. De redenen hiervoor zijn onder meer dat webinars zeer effectief zijn. In een goed opgezet webinar lever je veel praktisch toepasbare, waardevolle informatie waarbij je naar een ‘alleen voor de webinar volgers aanbieding’ toewerkt. Daarbij leveren ze sterke kostenbesparingen op, doordat…..? Bovendien zijn webinars persoonlijk, live en interactief. Didactisch zijn webinars interessant, omdat er een zeer hoge mate van interactie is. Deelnemers leren en begrijpen de aangeboden informatie sneller.

Green Screen video’s

Het voordeel van een Green Screen is dat je niet afhankelijk bent van de locatie. Je kunt op elk gewenst moment de perfecte achtergrond projecteren die aansluit bij het onderwerp van de video. Bij Wallbrink Crossmedia hebben we een eigen Green Screen studio waar je mooie Green Screen video’s kunt laten maken

Een Green Screen video is ook erg leuk om bijvoorbeeld op een ludieke manier een uitnodiging te maken of een Kerstgroet naar je relaties te versturen. Het is een opvallende en persoonlijke manier om je relaties te bedanken voor het gestelde vertrouwen in je bedrijf.

Wat kun je allemaal projecteren op een Green Screen

  1. Animaties
  2. Foto’s
  3. Videobeelden
  4. Bedrijfslogo

Hoe werkt een green screen?

De kleur (chroma) groen komt (als het goed is) niet voor in het menselijk uiterlijk. Heel soms heeft iemand groene ogen, maar dat is niet chroma groen. Door dit gegeven kan een computer alle kleur groen uit een afbeelding of video verwijderen, zonder dat daardoor delen uit het menselijk uiterlijk worden verwijderd. Je geeft de computer de kleur groen aan die moet worden verwijderd en de computer doet de rest. Alles wat groen is wordt transparant, waarmee je een blanco achtergrond krijgt. Je moet natuurlijk geen groene kleding aantrekken of groene voorwerpen in je studio zetten, want die worden ook weggefilterd.

Green screens zijn bij het maken van foto’s, video’s en webinars te gebruiken. Met sommige webinarsoftware kun je namelijk een ‘laag’ achter je video plaatsen. Deze laag ‘vervangt’ het beeld dat is weggefilterd op de plaatsen waar de groene achtergrond zichtbaar was. Personen en alle voorwerpen die niet groen zijn, blijven gewoon zichtbaar. Je krijgt dus twee lagen over elkaar. De bovenste laag bestaat uit de video met transparante achtergrond met daarachter de laag met de nieuwe achtergrond. Zo is het mogelijk om bij het maken van een webinar een achtergrond te maken die jouw webinar heel aantrekkelijk maakt. Daarbij zorgt het werken met lagen ervoor, dat jijzelf niet altijd groot in beeld hoeft te blijven. Je kan jezelf verkleind in een hoek plaatsen om af en toe weer groot in beeld te komen voor optimale interactie. Je maakt door middel van een green screen en professionele apparatuur je eigen virtuele studio waar je foto’s, video’s en webinars opneemt die de boodschap van jouw product ondersteunen.

Samenvattend

Moderne ondernemingen die serieus met hun marketing bezig zijn, kunnen niet om videomarketing heen. Die hebben video’s in één, of meerdere vormen nodig om klanten te trekken. Wij helpen je graag met het ontwikkelen van een gedegen strategie en met de uitvoering. Maak gebruik van onze kennis en ervaring. Neem contact met ons op voor meer informatie.

© COPYRIGHT 2024 WALLBRINK CROSSMEDIA
ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN | ALGEMENE VOORWAARDEN